Infoblad


Utskriftsvänlig version

VILL DU HÖRA FLER GLUNTAR?

På Glunt-Akademins (GA) hemsida www.gluntarna.se presenterar vi hundratalet inspelningar (ingen har räknat dem!). Här några ex:

WENNERBERG VID EKLUNDSHOF. CD med Markus Hedov och Magnus Wilhelmsson, sång, Johannes Jonsson sång och piano samt Ulrika Kumlien och Johanna Kumlien, sång. De framför Sextettens upplösning, Daniel, Gluntar nr XIII, II och VIII samt Marketenterskorna och Flickorna. Kan beställas från GA för 100:- + porto.

GLUNTARNE & DE TRE. Tenor: Lars Cleveman, baryton: Björn Asker, bas: Sten Wahlund, piano: Gustav Asplund

3 CD i box. Confident Music 2005. Samtliga 30 Gluntar och de 10 "De Tre"-sångerna samt CD-ROM tillägg med alla sångtexter och scenanvisningar, Wennerbergs Inledning och kommentarer samt JuvenalOrdens text i 1962 års utgåva av De Tre. Dessutom ett informerande texthäfte. Finns i handeln.

EXAMENSSEXA PÅ EKLUNDSHOF. Magistern: Harald Bohlin, Glunten: Erland Bohlin, piano: Folke BohlinDVD OpusOne.
Beställes genom harald_bohlin@telia.com eller tel 0709-38 38 43. 60:- + porto.

GLUNTINSPELNINGAR 1903-1953
Från gamla inspelningar på fonografrullar och 78-varvsskivor har GA med modern teknik låtit överföra 24 Gluntar till CD. Texthäfte med kommentarer.

Kan beställas från GA. 100:- + porto.

GLUNTAR MED GITARR. Magistern: Björn Ringström, Glunten: Magnus Ringström, gitarr: Adam Taube
CD med 14 Gluntar inspelade 2008 i Uppsala. Texthäfte med kommentarer. Kan beställas genom Adam Taube, Luthagsesplanaden16, 752 25 Uppsala. 120:- + porto. Han har 2014 givit ut
såväl sångstämmorna som gitarrstämman till 22 gluntar. Bildmaterial illustrerar sångernas innehåll, därtill korta kommentarer om sångerna av utgivaren själv. Del 2 innehåller samtliga texter till de 22 gluntarna. Även i detta häfte varvas textsidorna med ett rikt bildmaterial och texter. Priset för båda delarna 300:- inkl. porto.
Kan beställas från adam.a.s.taube@gmail.com


UR GLUNTARNE / av Gunnar Wennerberg: Magistern: Magnus Billström, Glunten: Thomas Norrby, piano: Mattias Böhm.
Sångtext med parallelltext på engelska i omslagshäfte.
Svensk musik produktion CD CD01-1763, inspelad 2001.

Kan beställas från magnus@charlemagne.nu, 125:-  inkl. porto.


 

VILL DU VETA MER OM GLUNTAR?

En biografi som vi gärna rekommenderar:
Svenson, Sven G: Wennerberg, en biografi. Norstedts förlag (1986 472 sid.),
i pocket 1987, med utförliga förteckningar över källor och litteratur.

Aktuella analyser:
Fredriksson, Karl G. och Lilian samt Skagegård, Lars-Åke:
Ett tioårigt dundrande kalas. Om Gluntarna och Gunnar Wennerberg. (2010) Boken presenterar miljön kring Gluntarne och alla Gluntarnes sångtexter och en nyskriven glunt av en ung studentska av i dag, Ellinor Skagegård, född 1984. Pris: 150:- . Finns i bokhandeln.

Syréhn, Gunnar, "Sparka mot porten och storma!" Studier i Gluntarne som teater. With a Summary in English. 315 sid. Inb. Gidlunds förlag, Box 123. SE 776 23 Hedemora. info@gidlunds.se. (2009)

Översättningar:
Gluntarna finns översatta till
engelska, finska och isländska. Det kan du läsa om på vår hemsida där vi också scannat in de drygt 20 gluntar som finns översatta till engelska och finska. Där finns också gluntar på tyska, esperanto och transpiranto.









www.gluntarna.se
 
hemsidan finns tips om ämnen för akademiska uppsatser kring gluntar och Wennerberg. Vi delar också information i en Facebookgrupp.

Är du intresserad att få våra utskick? Av våra c:a 250 anslutna över hela landet får de flesta sina utskick via e-post, några får information per post. De sänds ut avgiftsfritt ca en gång per termin. Anmäl dig till Harald Bohlin, S:t Olofsgatan 2 A, 753 12 Uppsala, e-post: harald_bohlin@telia.com. Ange ditt namn, postadress och ev. e-postadress. Kontakta oss om du vill ge ett frivilligt bidrag – hemsidan kostar – eller önskar Gluntunderhållning vid privat tillställning, konferens eller liknande möten. Vi försöker då att hjälpa dig med sångare och pianist.
 

 

Bilden är gjord av Arvid Fougstedt



Välkommen att ansluta till det informella nätverk som kallas Glunt-Akademin (GA). Vi vill nå alla som roas av gluntar, såväl utövare som åhörare! Vi har ingen medlemsavgift och inga stadgar men årsträff och revisor.


Syftet är att föra vidare glunttraditionen till yngre sångare. Men också att samla och ge information om gluntarna och Wennerberg till dem som vill lära sig lite mer. Informationen samlar vi på vår hemsida. Vi har också deponerat inspelningar och texter i Stadsbibliotekets Uppsalarum, Fyriskällan.


Huvudpunkterna i vår årscykel är:

  •  början av september: Kulturnatt i Uppsala då vi bland hundratals aktiviteter arrangerar Allsång med Gluntar.
  • Den 2 oktober: Gluntseminarium, årsträff och gluntfrossa. ”Gluntfrossa" är vår beteckning för en lättsam sittning med sång och historier. På hemsidan ligger
  • minnesnoteringar från våra årsträffar, verksamhetsberättelser och teman för tidigare gluntseminarier.
  • Ibland ordnar vi gluntrep för nybörjare.