Att sjunga Gluntar!

Följande utdrag ur ett brev får tjäna som ingress till några tankar kring att sjunga Gluntar.
Bäste HL

Mitt namn är A S och jag kommer från Fagersta. ... På gymnasiet studerade jag på det naturvetenskapliga programmet utökat med åtskilliga timmar musik. En dag introducerade min piano- och sångpedagog mästerverket Gluntarna för mig. Jag förälskades direkt i styckena, och valet av studieort blev efter det knappast svårt.....

Detta brev sändes i höstas till den nybildade Glunt-Akademin i Uppsala, bildad av några seniora sångare i Uppsala. ”Glunt-Akademin instiftades 2005 i Uppsala med syfte att stimulera intresset för Gluntarna och deras miljö. Speciellt vill Glunt-Akademin genom sin verksamhet inspirera yngre sångare och musiker att hålla denna tradition levande” (GluntAkademins programförklaring).

Är Gluntsång med pianoackompangemang fortfarande intressant för ungdomar i skolor och för körsångare oavsett ålder?
Finns det fler gymnasister som skulle kunna glädja sig åt att ha Gluntarna med sig i sitt musikaliska bagage i livet?
För att få svar på dessa frågor och för att stimulera intresset inbjuder nu Glunt-Akademin till ett endagsseminarium vid Eklundshof i Uppsala måndagen den 16 april dit musiklärare, körledare och intresserade sångare och pianister är välkomna – Se separat annons samt även information på www.gluntarna.se.

Vilka anledningar finns det idag till att ägna sig åt Gluntsång och spel? Det är ju en samling duetter med ackompangemang som skrevs av Gunnar Wennerberg för över 150 år sedan! Jag listar några goda skäl till att hålla Gluntarna levande.

Att framföra Gluntar:

  •  Kan glädja både exekutörer och åhörare och bidra till trivsam underhållning i olika sammanhang
  • Ger god röstträning och träning i duettsång med ackompanjemang
  • Utvecklar personligheten och tryggheten i att våga framträda
  • Öppnar dörrar till körer, musikliv och studieorter
  • Ger insikt i att Wennerbergs texter har aktualitet även idag: det handlar om studierna, olycklig kärlek, festen, studielånen, sorgen, naturen, livet efter detta mm
  • Visar att det finns musikalisk kvalitet och mer än ”Här är Gudagott att vara” att hämta från de 30 duetterna (29 duetter och en avslutande monolog för att vara exakt)
  • Är uppskattat även utanför Uppsala regionen – Gluntarna lever faktiskt i samtliga Nordiska länder
  • Kort och gott: Gluntarna kan bli en inspiration för utövare och för lyssnare. Musiklärare och körledare kan genom en Gluntlektion eller Gluntpresentation skänka inspiration såsom brevet ovan vittnar om eller såsom Togny Lindgren beskriver i bifogade citat från boken Pölsan.

Välkomna med synpunkter och naturligtvis till seminariet med teori och Gluntsång i april!

Hans Levander, läkare
Hedersglunt i Glunt-Akademin


Torgny Lindgren. ”Också duetter kan skänka avsevärd tillfredsställelse, sade Robert Maser. Man ska inte förakta duetter.

Då öppnade Lars Högström sin trenchcoat och slet upp två häften i kvartoformat ur innerfickan.

Av en ren tillfällighet, herr Maser, sade han, har jag här en samling sånger för två mansröster, rent händelsevis.

Och han räckte Wennerbergs Gluntarne till Robert Maser, som genast började bläddra, läsa och nynna. /---/

Och snart sjöng de, först en aning trevande och återhållet, sedan med full kraft och stark inlevelse, exemelvis ´Ingenstäds i vida världen finns en vrå, där man hela dygnet om kan leva så utan risk och immerbadd gå på just som turkar och få heta folk ändå´ och ´Jag är orolig i själ och sinne. Vart skall det väl taga vägen till slut?´.

När de äntligen unnade sig en andhämtningspaus var deras samtalston en helt annan än den varit före sången.´  /Torgny Lindgren: Pölsan, 2002, s 91/